Møt Fornebu Singairs

02.04.2025

I 2025 feirer Fornebu Singairs 35 år. Vi har tatt en prat med Fornebulandets eldste kor, for å høre litt om deres historie, om aktuelle aktiviteter og prosjekter, utfordringer, og ikke minst – hva de mener er viktige tiltak og løsninger for å styrke kulturlivet i Bærum i tiden framover. Møt Fornebu Singairs. 

Kan dere fortelle litt om Fornebu Singairs og deres historie?

Fornebu SingAirS ble stiftet i 1990, og vi kan dermed feire vårt 35-årsjubileum i år. Vår historie ligger i de tidligere korene SAS Singairs og Braathens Safe Singers fra den tiden Fornebu var Oslos lufthavn. Korene beholdt sin lokasjon på Fornebu da flyselskapene flyttet til Gardermoen, men fulgte flyselskapenes fusjon i 2004, og kalte seg fra da av SAS Singairs.

I 2017 ble koret et bedriftsuavhengig, lokalt kor, men vi er stolte av historien vår og tok navnet Fornebu SingAirS. I starten av denne fasen var vi knapt 20 medlemmer, et tall som har mer enn fordoblet seg til 42 glade korister i 2025, i et aldersspekter fra tretti til åtti år. Vi rekrutterer fra nærområder og nabokommuner, og prosentandelen bæringer i koret er 67%.

Vår ønskede profil er å være et voksent blandakor med mål om å fortsette å tiltrekke oss glade sangere, gjerne i den litt yngre delen av voksenklassen. 


Hvilke aktuelle prosjekter og aktiviteter jobber dere med nå og hvilke planer har dere for tiden framover?

Vi er et aktivt kor gjennom hele året og vårt repertoar består hovedsakelig av populærmusikk fra alle tider, i tillegg til et rikt utvalg av julesanger. Vi opptrer på lokale scener, på korfestivalscener rundt om, og i førjulstiden gleder vi vårt publikum i kirker, bedrifter, i nabolag og på kjøpesentre i området. Noen av konsertene er en fast tradisjon, noen skjer på spontan forespørsel. Og, det er alltid en glede for oss å synge for syke og eldre på institusjoner. 

Akkurat nå øver vi iherdig på musikal- og filmsanger som vi skal framføre med orkester og et knippe egne solister på vår 35-års jubileumskonsert i Varmesentralen den 25. oktober. Unge lokale dansere fra Kirsti Skulleruds ballettskole skal også delta. Dette vil bli en stor satsing for oss, som vi gleder oss til!

Vi øver hver tirsdag på Oksenøya skole, i lokaler vi er veldig godt fornøyde med. Vi har vært så heldige å kunne disponere disse lokalene helt siden skolen åpnet høsten 2022, og vi har opplevd våre kontaktpersoner i kommunen som svært rause og velvillige i forhold til vår tilstedeværelse. 

Vi har et tett samarbeid med andre kor i kommunen og i Oslo, og vi arrangerer ofte samarbeidskonserter. I år skal vi ha en konsert sammen med Hydrokoret i BAKgården. Vi får også besøk av svenske SAS-kören fra Stockholm i høst, og da blir det felles konsert i Varmesentralen med to kor og SAS Janitsjarorkester.


Hva er de største utfordringene dere står overfor?

De største utfordringene er få markedsført aktivitetene våre bredt i kommunen. Rekruttering av nye sangere har også vært en utfordring, spesielt på mannssiden. Dette har blitt bedre de siste par årene som et resultat av små, jevnlige kampanjer, både skriftlig og muntlig. 


Hva er de viktigste behovene deres organisasjon har for å kunne utvikle og styrke dere som kulturaktør, og hvordan kan Kulturrådet bidra her?

For oss er det viktig at det tas gode initiativer til aktivitet og møteplasser for lokale kulturaktører. Vi har som mål å være et aktivt kor og ønsker å holde mange konserter. For å få til dette, så er vi avhengig av bærekraftige økonomiske rammevilkår for koret vårt – og i så måte er det viktig at kommunen har gode tilskuddsordninger. I tillegg trenger vi tilgang på gode lokaler for kultur – både til øving og fremføring. Dette er spesielt sårt tiltrengt på Fornebu.

VI setter derfor pris på at vi har en lokal interesseorganisasjon som er et talerør for det lokale kulturlivet, og en pådriver for å bedre rammebetingelsene for kulturrådets medlemmer.


Kan dere dele noen suksesshistorier eller prosjekter som dere er spesielt stolte av?

Vi er stolte av alle samarbeidskonsertene med andre kor som vi arrangerer, våre samarbeidsprosjekter med musikere/orkester, at vi stiller opp på lokale arrangementer på Fornebu, og at vi deltar i BAKgården og under Sandvika Byfest.

Til tross for økonomiske utfordringer som frivillig organisasjon, tør vi å satse på og arrangere egen jubileumskonsert med utgifter både til leie av lokale, kvartett og dansegruppe. 

Vi har også lyst til å nevne at vi siden 2021 er blitt et «digitalt» kor, med eksterne og interne hjemmesidefunksjoner som gjør koradministrasjonen enkel både for styret og medlemmene. Vi bruker også et digitalt system for noter og hjemmeøving.

Til slutt kan det også nevnes at vi har fått tilskudd fra OBOS til kjøp av noter, mot at vi krediterer dem med logo og omtale i markedsføringen av våre aktiviteter, samt at vi stiller opp hos noen av deres sameier på Fornebu, med for eksempel en liten julekonsert. 

 

Avslutningsvis, hvorfor skal flere begynne i kor?

Hovedårsaken til at folk begynner i kor, og som for mange blir en livslang aktivitet, er nok gleden ved å synge. Det har med musikalitet å gjøre, hvor man har lyst til å bruke sin erfaring eller få tilført ny kunnskap og lære mer, det være seg notelære, sangteknikk, gehørutvikling, formidling m.m.

En annen sterk motivasjon for å begynne i et kor er det sosiale aspektet. Her blir man kjent med nye mennesker og man gjør ting sammen med andre enten det er på øvelser eller konserter, noe som skaper samhold og glede. Her er man en del av en stemmegruppe som igjen sammen med de andre stemmegruppene danner helheten «koret vårt».

Deltakelse i kulturaktiviteter fører også til gode følelser rundt det å glede andre og gi glede til seg selv ved å se andre bli glade. Det å få bruke av seg selv på ting man kan, og se at mottakerne setter pris på det ­– det er en sterk motivasjon. Det har lenge vært forsket på at sang og korsang gir helsegevinst. Og livslang læring og det å gi av sin kapasitet og mestring til andre, kan igjen gi et mer sosialt og rikere liv!

Lenke til korets nettside

Foto: Eli Dalsbø, Vikram Kee Willoch, Geir Lunde